Nyheter

Kvartalsinformation från styrelsen i BRF Sillgrisslan oktober - december

Avgiftshöjning 8%
Högre kostnader för fjärrvärme, el, avfall och räntor gör att föreningen höjer avgiften med 8 % från och med 1 januari 2024. Till exempel höjer vår fjärrvärmeleverantör Stockholm Exergi sin taxa med 12 % från och med 1 januari 2024. Ellevio har höjt elnätsavgifterna under året och även Stockholm Vatten och Avfall höjer sina vatten- och avfallstaxor. Dessa företag har en monopolställning utan konkurrens i Stockholm vilket gör att vi tyvärr inte kan upphandla på en öppen marknad. Till detta kommer höjda räntekostnader på föreningens lån. Från styrelsens sida hoppas vi att det kommer att räcka med 8% men vi utesluter inte att vi under 2024 kan komma att behöva fatta nya beslut under året.

Visa hänsyn till dina grannar
Tänk på att visa hänsyn till dina grannar. Om du blir störd av dina grannar, ring på och prata med berörd. Detta brukar i de allra flesta fall hjälpa. Om detta inte hjälper kan du fylla i en störningsrapport som finns på föreningens hemsida https://sillgrisslan.se som sedan skickas till styrelsens mail. Efter det tar styrelsen ställning och hjälper till i frågan.

Soprummen inför julen
Inför julen brukar det bli mycket kartonger i soprummen. Tänk på att slå ihop kartongerna så får vi bättre plats behållarna. Tänk på att sortera rätt och är det fullt så pressa inte ner mer i behållarna. Vi har 2 soprum i föreningen och är det fullt i det ena kan man använda det andra. Det brukar fungera med god vilja.

Julklappssnören läggs i behållare för Restavfall.

Tänk också på att sortera enligt anslagen t ex ska inte paraply och frigolit ligga i behållare för Elektronik!

Avtal trädgård och snöröjning
Styrelsen har beslutat att fortsätta anlita GoVeteran för trädgårdsskötsel men också för snöröjning. Vi har tagit in flera offerter men i nuläget var det mest prisvärda alternativet. Vi kommer under 2024 inte att göra några större investeringar gällande  trädgård, allt för att hålla ner föreningens kostnader. När det gäller snöröjning kommer GoVeteran att skotta framför våra portar och ploga uppfarten till garaget. Parkeringsplatserna kommer inte att plogas utan det får skötas av medlemmar som hyr parkeringsplatser. Anledningen är att vi inte har ”städdag” och att det ofta står bilar kvar när plogning sker.

Självklart uppskattar vi att boende hjälper till att skotta när det kommer mycket snö snabbt och GoVeteran inte hinner hit.

Grannsamverkan mot brott
Enligt polisen är grannsamverkan den mest effektiva metoden att förebygga brott i våra bostadsområden. Är du intresserad att starta upp grannsamverkan i vår förening? I så fall kontakta styrelsen via mail : , vi kan förmedla kontakterna till Farsta polisen och hjälpa till vid uppstart. Polisen kallar sen till möten och man får en kortare utbildning för att lära sig mer. Grannsamverkan är precis vad det låter, man samarbetar för att göra sin boendemiljö
trygg.

Tills vidare vill vi förmedla lite tips:
⦁ Om du tror att någon obehörig befinner sig i vårt hus, var inte rädd för att hälsa och fråga. Detta kan göra att brottslingar avbryter sina planer när de inser att de blivit sedda och uppmärksammade.
⦁ Se till att inte släppa in någon obehörig, se till att porten stänger till bakom dig
Julhelgen är en tid då bostadsinbrotten ökar. Om du är bortrest informera någon granne du känner förtroende för som kan hålla lite extra koll.
⦁ Hör du misstänkta ljud i trapphus eller utomhus, kontrollera vad som händer. Att bryta upp en dörr eller slå in ett fönster hörs ganska tydligt. Vid påbörjat angrepp larma polisen 112 och om möjligt notera signalement, registreringsnummer på obekanta bilar
⦁ Hundägare ni är ute i ur och skur flera gånger om dagen, barnlediga och pensionärer och alla ni som jobbar hemifrån. Var uppmärksamma om ni ser pågående brott eller något misstänkt. De flesta inbrott sker på dagtid när de flesta inte är hemma.
⦁ Föreningen har flera gånger utsatts för klotter och nu sist även sabotage av ett huvudlås till postfacket i en port. Detta är också ett brott och kostar föreningen mycket pengar. Var även uppmärksam på denna typ av brott.

Sist men inte minst vill vi önska alla medlemmar en Riktig God Jul!
Styrelsen